Предполагам, че почти всеки,
който има деца е минал през изнервящата фаза при изхранване на подрастващия
вид, която започва с реплики от сорта на „Това
няма да го яяяяяям!!!”, „Това не
го искам!”, „Това не го обичааам!” и
т.н.
Поглед над дувара...или храсталака
При нас, слава богу, нямаше чак
толкова проблеми, но направо съжалявах едната ми дружка, която трябваше да се
бори едновременно с два такива екземпляра. Не знам дали и при вас е било така и
не знам дали се дължи на все още неразработения и скромен речник на тази
възрастова група (обикновено носят обувки с номер по-малък от 35), но
независимо от нейното/моето/нашето старание да направим някаква вкусотия, с
която да измамим подло подопечните, те упорито за всичко продължаваха да
използват думата ТОВА.
Няма връзка с темата – просто
пример за перфектно и равномерно засаден босилек...Аз го садих (-:
"Това" можеше да е в сравнително
редки случаи пиле (но, о ужас – с непрепечена кожа), пържола (не й искам
тлъстото!) и почти във всички случаи е домат (в манджа), чушка (в манджа), бамя
(в манджа), лук (в манджа), категорично и изцяло е изключена групата на
зеленото (коприва, спанак, лапад и сие), което почти изчерпва нормалните
възможности за приготвяне на някаква сравнително ядлива гозба или гарнитура.
Естествено веднага ни направи впечатление, че картофи, пици, макарони, спагети
и всякакъв друг вид паста някак си се вписват в допустимите храни и затова
насочихме известни усилия за приготвянето на питателна храна, предимно от тези продукти, като подчертах
питателна, защото имаше дискусия под мотото „защо не можем да ядем само пържени
картофи?”. И така ето една рецепта, която е спечели борбата и се наложи срещу
„ТОВА”:
Кой си е изсушил много бурканчета с гъбки?
Продукти:
500 г
кайма – аз използвах 300 г
телешка и 200 г
свинска
2 шепи сушени гъби или други, каквито имате
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
Около 350 г
макарони
моцарела или друго сирене или кашкавал
Магданоз
Босилек
Сол, черен и червен пипер
За соса Бешамел
90-100 г
масло
5 с.л. брашно
3 ч.ч. мляко
Около 120 г
настърган кашкавал
2 ч.л. дижонска горчица (може и друга)
Сол, черен пипер
Тук има кратка и дълга версия на огретена: при кратката
запържвате всички съставки заедно, сварявате макароните и готово. При дългата
гъбите се задушават с чесъна и магданоза. Отделно се задушава лука, прибавя се
каймата и босилека, сол, малко червен и черен пипер (аз понеже се шматках с
една бутилка бира в ръка, люснах и малко биричка към каймата) и всичко се
запържва. Макароните се сваряват, след което се изсипват в достатъчно голяма
тава, заедно с гъбите и каймата.
За Бешамела: Маслото се разтапя на слаб огън, след което при
постоянно бъркане се прибавят 5-те лъжици брашно. Изсипвам двете чаши мляко и
като бъркам от време на време, оставям сосчето да кипне. Добавям постепенно и
третата чаша мляко. Разбърквам, слагам горчицата, сол и пипер на вкус и накрая
добавям и настъргания кашкавал. Като се разтопи – дърпам от огъня.
Изсипвам соса върху макароните, слагам отгоре нарязаната на
парченца моцарела и запичам при 200 С за около 20-25 мин.
Все още не съм решила загадката как да изкараш порция паста
фотогенична, но мога да ви уверя, че е мнооого вкусно!