Изгрев на 01.02.
– без Фотошоп (-:
На този кекс не му знам точно името – на немски се казва Rusischer Zupfkuchen, на руски му викат немски кекс, а аз му казвам кекс на
точки (или в случая с елхички и точки). Иди, че разбери....обаче, всъщност
името може да ни е все тая, защото кексчето е просто много вкусно и адски
калорично. И независимо по какъв повод съм го правила, винаги е обирал точките
(откакто му хванах цаката), което е добре, защото аз не правя много много
кексове...и не обичам много сладко...и когато творя нещо, то е по-скоро за
малката и милото, отколкото за моя милост – абе с една дума не съм кой знае
какъв сладкар. За разлика от мен, милото прави мноооого вкусни кексове и
домашни хлябове и както е типично за лъвската му зодия, не пропуска да се
изяви, да бъде център на внимание и да обере точките – нас дивите кози кой ни
брои в калабалъка...То и без туй независимо какво съм сготвила – дали бьоф
строганов или шатобриан за двама (или повече) или печено прасе, достатъчно е
милото да е сготвил или да е направил някой умопомрачителен кекс или хляб и
айдеее – дърпа напред и обира овациите особено сред женското население – видиш
ли мъж, пък как хубаво готви, следва размяна на рецепти, горди погледи и обилна
доза самодоволство. Та рекох си, че е крайно време да се вредя и аз в челните
редици (-:
А иначе с този кекс ни свързва дългогодишно
приятелство...Първият път, когато се опитах да го направя, беше още през
студентските години и беше един от началните ми опити да се опитам да сготвя
нещо сама – неуспешно...Защото кой да ти каже, че фурната не се отваря, докато
кексът се пече или поне не се отваря в началото. Кексчето ми беше бухнало, едно
такова хубавко, аз се радвам и отварям вратата на фурната през две минути –
резултат: кексчето ми се спъхна като спукана гумена топка, а аз с физиономия
като от анимационно филмче, може би „Тримата глупаци” пасва добре, седя и
гледам нещастно-невярващо. От вторият път и оттам нататък се получаваше, до
момента, в който реших да го направя тук в БГ и не знаех с какво да заменя
немската извара кварк....и явно трябваше да импровизирам....и нищо не стана...Е,
не че беше съвсем нищо – получи се някакъв полутечен кексо-пудинг... и не че не
беше вкусно – пак се изяде, ама къде с лъжичка, къде с ръчичка. Та, разбираме
се с тоя кекс...После един път не си прецених тавичката и той като бухна – няма
спиране – пак отваряй, затваряй фурната – резултат: кекс с много странна форма
– с високи загорели ръбчета, а по средата спъхнат като и аз не знам какво....
Аз обаче не се отказвам – той-упорит, аз дваж повече...Та,
за опита от тази седмица – просто трябваше да се получи, защото милото имаше
много работа и нямаше как да се изяви, а ми трябваше кекс за едно
гости...Милото вика „Абе, недей да рискуваш! Купи нещо или пусни някакъв кекс
по бързата процедура в машината за хляба и го поръси с пудра захар!, „Е-е-е, аз
няма да рискувам! Не мое тъй – този път ще стане!”...ама не само трябваше да
стане, а и да има приличен вкус и визия – няма да се излагаме, я! И даже
рискувах директно с двойна доза, защото беше за повечко хора...И
стана...вкусно, вкусничко (-:
Не се шашкайте от
количеството масло – дозата е двойна и кекса го направих директно в голямата тава
на фурната. Така, че ако искате да пробвате нормалния вариант – просто
разделете дадените количества на две (-:
Първо пускам
фурната на 165 С да се затопли и слагам 375 г масло (за пълнежа) в една тенджерка да се
разтопи на слаб огън, след което я оставям да се охлади.
За тестото
смесвам брашното с бакпулвера, какаото и ваниловата захар. В отделна купа
разбивам с миксера 2-те яйца и захарта, след което добавям брашното. Накрая
добавям и нарязаното на парченца 200
г масло и размесвам/намачквам с ръка. Застилам тавата с
хартия за печенее и разточвам 2/3 от тестото върху набрашнена поврхност, така
че да се покрие дъното на тавата и да се оформи малко ръбче по стените.
За пълнежа:
Разбивам 4-те яйца с 200 г
захар, добавям и останалите съставки и вече охладеното разстопено масло. Тази
смес се изсипва в тавата и се заглажда с шпатулка или нож. От останалата 1/3 от
тестото се изрязват фигурки и се подреждат върху пълнежа или просто го
накъсайте на парченца и разпръснете отгоре.
Кексът се пече за
около 45 минути на средната шина, но трябва да се наблюдава, за да не прегори
отгоре. Когато е готов се оставя във фурната, докато изстине напълно – така се
и стяга още малко. Всъщност най-добре е да го приготвите на единия ден и чак на
следващия да го разрежете – така се получава най-добре.