Сезонът за приготвяне на зимнини е в пълна сила – мъкнат се
буркани, мият се капачки, палят се огньове и врят казани. Кипи въодушевен труд
и се приготвят количества, на които и някой добре работещ консервен комбинат би
завидял...Паприкаш – 100 буркана, доматен сок – 70 буркана, кисели краставички
– 40 буркана, лютеница – 150 буркана (да има и за внуците...), патладжани,
бамя, грах, туршии, сладка и компоти в умопомрачителни количества...
И да – тези изречения не важат за мен, а за всички комшии,
които са около нас – горните данни са представителна извадка само от едната
съседка, която с гордост вчера ми показа избата си и пълните рафтове – всичко
подредено, надписано, само зимата да дойде...Респект!
Ние, за разлика сме се самоизключили и сме като на самотен
остров – нищо не правим...гледаме си трите зелени домата (-: И за да не се цепя
съвсем от колектива реших и аз да се отчета...Вчера ми бяха останали 4 червени
чушки и не че не можех да си ги изпека на котлона вътре, ама реших и аз да
вдигна малко пушек, та си запалих печката БАЛКАНЪ и с гордост си поклечах за
около десетина минути около нея, изпекох си чушките и направих ей тази разядка.
Всъщност доста често си я правим или с чушки от буркан или, когато ми се пекат
и с пресни чушлета.
Продукти:
4 червени печени чушки
1 малка скилидка чесън
4-5 сушени доматчета, мариновани със зехтин
2-3 листа босилек
малко настърган пармезан
щипка сол и захар
И сложния начин на приготвяне - всичко се слага в блендера и
се смила, като се добавя и малко от зехтина на доматчетата. Хапнахме си я
веднага като междинна закусчица с пресен домашен хляб с маслини и сиренце.
Пробвайте – вкусно е!