Традиционно този мус се приготвя от висококачествен горчив
шоколад, т.е. със съдържание на какао от мин. 70%, яйца, захар и сметана или
масло. Който го влече алкохола в десертите, като мен, може да добави и малко
коняк, ром или портокалов ликьор...за по-съвестните в безалкохолната версия
може да сложите изстудено шварц кафе или еспресо.
А защо е мус, а не пудинг? Ами защото е едно такова
по-въздушно и лекичко туй кремче, не е така плътно като пудинга и отвътре
прилича на аеро шоколад – на дупчици е (-:
И така към рецептата...Става бързо и лесно – недостатък – цапат се поне 4 купи и
купички...Ама, нейсе – нали е вкусно и шоколадово...
Продукти за 7 купички ( + още малко, което изядох и обрах с
пръсти, докато бърках, ама не се сдържах ):
200 г
шоколад с мин. 70% съдържание на какао
5 яйца
150 г
захар
125 мл сметана
½ ромова есенция (по желание)
Щипка сол
Високото съдържание на какао е важно за вкуса на муса след
това и за тази въздушност, като пяна, която се получава. Ако използвате млечен
шоколад, може да се наложи и да добавите желатин. Но...пробвайте с горчив
шоколад. Между другото това, че шоколадът е горчив не означава, че и муса е
такъв. Напротив – даже си е доста сладък.
Днес, по случайност вместо пет яйца използвах четири, защото
докато се мотаех и вихрих из кухнята, едното яйце се пльосна на пода, а друго
нямах и двете кокошки вече се бяха отчели с по едно...е, милото предложи да ги
стисна за шията и че може и по още едно да снесат, ама нали съм добричка, викам
си айде няма да ги тормозя...А, и още веднъж забелязах ползата от това да си
имаш куче вкъщи – дойде и омете за нула време яйцето – като прахосмукачка
Рейнбоу или мини Стийм моп – действа безотказно.
Та, значи първо натрошаваме шоколада, след което го
разтопяваме на водна баня. В отделна купа разделяме жълтъците от белтъците, като разбиваме
белтъците, заедно с щипка сол, на сняг. Постепенно прибавяме 100-те г захар,
като продължаваме да бъркаме. В отделен съд разбиваме сметаната. И пак в отделен
съд, най-добре е, ако използвате по-голяма метална купа, разбъркваме на водна
баня жълтъците с две лъжици топла вода и останалите 50 г захар, докато леко се
сгъстят. Махаме купата от водната баня и добавяме разтопения шоколад, докато се
получи гладък крем и добавяме ромовата есенция. Прибавяме внимателно разбитата
сметана – казвам внимателно, защото не трябва да бъркаме усилено, а просто да я
разбъркаме леко. И по същия начин накрая добавяме и белтъците. Може да оставите
така муса или да го разлеете в купички, но ги покрийте с фолио. Сега се
въоръжавате с търпение, защото така приготвеното кремче трябва да престои поне
3-4 часа в хладилника. Това е!