Обичате ли сьомга? Аз не
винаги – зависи как е приготвена, а ако съм решила да си я хапвам в заведение,
то съм си харесала две-три местенца под тепетата, където наистина я приготвят
прекрасно. Милото, за разлика от мен, почти не я яде таз’ рибка – той обича
пъстърва, няма ципури, лавраци, акули, шарани – само пъстърва.
Мъгла…а нейде долу
Пловдив
Приготвянето на
спагетите по този начин, всъщност е сравнително бързо и доста лесно, въпреки че аз ги правя в два варианта – за мен със сметанов сос, за милото само със сос „Алфредо”.
Продукти за 3-4:
Около 400 г спагети
200 сьомга (наистина не
ви трябва повече)
За оригиналния сос „Алфредо”
(за 1-2 порции):
100 г масло
100 г пармезан
За моя вариант (3-4
порции):
1 домат
Няколко стръка зелен
лук
2-3 скилидки чесън
250 мл сметана
Около 150-200 г
пармезан (или кашкавал)
Спагетите се сваряват,
по начина по който обичате да си ги приготвяте.
Сьомгата се
запържва/запича в малко олио на тиган за по няколко минути от всяка страна. Изважда
се от тигана и като изстине леко се накъсва на по-малки парченца.
Моят вариант на сосчето:
След като извадя
сьомгата от тигана слагам в същото олио нарязания на ситно зелен лук, нарязания
на малки парченца домат и скилидки чесън
и оставям да се задушат за няколко минути. Изсипвам зеленчуците в малка купичка
настрана, забърсвам тигана със салфетка, намалявам котлона и слагам сметаната и
пармезана. Бъркам почти непрекъснато, докато сосът се сгъсти, а ако искате да
го сгъстите повече може да добавите и малко нишесте. Накрая добавям спагетите, заленчуците и
сьомгата. Разбърквам и посипвам обилно с още пармезан.
За сос „Алфредо”:
Този сос е измислен от
един италиански готвач от Рим на име Alfredo di Lelio в началото на миналия
век, който приготвил това сосче за неговата загубила апетита си бременна
съпруга. Милото няма проблеми с апетита или други подобни, но приготвения по
този начин сос много му допада, колкото и семпла да е рецептата. Та, като за
начало маслото се разтопява на много слаб огън. Слагам спагетите и разбърквам
добре. Добавям и малко от водата, в която са се варили спагетите и добавям
постепенно пармезана, като винаги разбърквам добре. Ако трябва прибавям и още
малко вода. Сосът не трябва да е воднист, а хомогенен и кремообразен. Накрая
поръсвам с черен пипер и още пармезан и понеже този път спагетите са със
сьомга, добавих и няколко парченца от нея. Това е!