Покрай
олимпийските игри в Сочи, св. Валентин и липсата на сняг наоколо, една малка
спортна група от трима човека + един мързел (аз) реши да се отправи надалече – далече,
чак в Бавария – до Oberammergau. Тримата спортни ентусиасти – милото и двойката
симпатяги едва дочакаха да пристигнем, метнаха багажа, надянаха ските и айде по
цял ден надолу-нагоре-надолу, с часове наред, като пощурели се опитваха да
подобрят всички олимпийски рекорди.
А аз? Аз съм
мързелива - в смисъл, не че ме мързи да
върша разни ежедневно-домакински-професионалнозадължителни-работи (то и никой
не ме пита в повечето случаи дали ми се прави или не), но не обичам да
спортувам....И винаги си е било така...Може би съм някакъв странен медицински
феномен, но не мога да плувам, да карам колело, единствено сигурна се чувствам
в кола, но със забележката, че ако я карам аз, то тогава се движа с умерена
скорост, т.е. с не повече от 50 км/ч и не мога да водя диалог със спътници и
само измучавам в отговор, а ако я кара милото, то се опитвам да му налагам
всякакви европейски и неевропейски ограничения на скоростта.
Така че не ми
оставаше нищо друго освен да се припичам по цял ден под зимното баварско
слънце, да хапвам ябълков щрудел с ванилов сос, да чета клюкарски списания, да
си правя компания с разни наденички и бира, да чета любовни романи и да хапвам Kaspressknödel
с кисело зеле.
Така че, дами и
господа, представям ви: Kaspressknödel
(който
успее да го изговори без грешка от първия път ще получи бонбон) или хлебни
кнедли с кашкавал.
Продукти за
около 20 малки кнедли:
3 хлебчета (тип
земелка)
1 глава лук
250 мл прясно
мляко
2 яйца
малко магданоз
2 картофа
около 100-150 г сирене
Грюер (или друго подобно)
Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Прибавям нарязания магданоз и малко след това млякото – оставям само да кипне веднъж. Хлебчетата се нарязват на малки кубчета и се слагат в голяма купа. Заливат се с млякото и лука, разбърквам и покривам купата с кърпа за около половин час. През това време сварявам два картофа (с обелките) и след като изстинат малко и ги обеля, ги настъргвам към хлебчетата. Подправям със сол и черен пипер. Добавям двете яйца, разбърквам с ръка получилата се смес и накрая добавям настърганото сирене. Загрявам в тигана олио, намокрям си ръцете и оформям малки топчета, като леко ги сплесквам – като кюфтета. Кнедлите се пържат изключително бързо – за няколко минути са готови всичките и са много вкусни.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава. Прибавям нарязания магданоз и малко след това млякото – оставям само да кипне веднъж. Хлебчетата се нарязват на малки кубчета и се слагат в голяма купа. Заливат се с млякото и лука, разбърквам и покривам купата с кърпа за около половин час. През това време сварявам два картофа (с обелките) и след като изстинат малко и ги обеля, ги настъргвам към хлебчетата. Подправям със сол и черен пипер. Добавям двете яйца, разбърквам с ръка получилата се смес и накрая добавям настърганото сирене. Загрявам в тигана олио, намокрям си ръцете и оформям малки топчета, като леко ги сплесквам – като кюфтета. Кнедлите се пържат изключително бързо – за няколко минути са готови всичките и са много вкусни.
По принцип този
тип кнедли се сервират или с кисело зеле или с телешки бульон. През лятото
често се хапват и само със зелена салата. В моя случай, понеже някой забрави
вчера да извади телешкото от фризера, прибягнах до резервен вариант и ги
сервирах със зеленчукова крем супа. Това е!
Привет Дида!
ОтговорИзтриванеМисля си, че току що открих едно прекрасно кътче в нета, което ще ми е приятно да посещавам :)
Абсурдно е да кажа името на тези кнедли ... но с удоволствие бих си хапнала от тях, за да иска душата ми да остане в моето тяло :)
Поздрав с усмивка :)
Здравей! Благодаря ти за милия коментар и добре дошла (-:
ИзтриванеХубава и усмихната неделя!
Аз пък успях, ама все пак уж учих немски като втори език в гимназията. ;) Така че си чакам бонбона... ;)))
ОтговорИзтриванеДиди, чудесно предложение, голяма вкусотия! Със сигурност всички са били доволни от екскурзията.
Поздрави! :)
Е-е, ти си значи вътрешен човек, щом си го прочела...Обаче щом казах, че ще давам бонбони, значи в най-скоро време ще запретна ръкави и ще предложа нещо (-: А иначе наистина с вкусни и стават и за гарнитура - ако не издадеш, че са от хляб никой не се досеща...
ИзтриванеХубава и усмихната седмица, Гери!
Дида, некст тайм вземи мен там- мога да карам ски с компанията, мога да ям с теб, мога да се разхождам и каквото още кажеш мога да правя;)) ЧУдни снимки си направила! Весела седмица!
ОтговорИзтриванеСтава, Мъхче или както казва племенницата ми: решено-край! Ама ти май скиор си падаш и ще джиткаш напред-назад по пистите, нали?
ИзтриванеИ на теб хубава и усмихната седмица!
хехе,ама винаги успяваш да ме усмихнеш,Диде! :)
ОтговорИзтриванеОбаче това с шофирането не го очаквах от теб,един Козирог да кара с под 50 ,аааа,тук някой асцендент се е намесил много повратно и решително.Да ти призная,и аз вече не обичам и мен бързо да ме возят и се налага да коригирам половинката,обаче и бавно като кара някой ме влудява,особено ако е колата пред мен,ужас,луди бесове ме хващат.
Чудесно решение за зимна Бавария.Не че съм по зимните спортове,виж хапването и разходките повече ме влекат :) .
Рецептата изглежда адски съблазнително,скъпа!Поздрави!
Хм, асцендентът не е по рождение, а влезе в ролята на циментовоз преди няколко години, който за малко да ме отнесе+половината кола (не по моя вина) и оттогава нещо се чалнах по отношение на скоростите, което не е толкова лошо, защото обичам да се возя, вместо да карам и да ходя пеша (-:
ИзтриванеЗначи за зимните спортове сме на една вълна - абе подозирах аз, ама ти сама си призна (-:
Е,това е достатъчно уважителна причина да си промениш поносимостта към скоростите,Диде,подобни преживявания оставят белег завинаги.
ИзтриванеНа мен нищо ми нямаше - само колата беше в окаяно състояние, а пък аз се успокоих със завидно количество уиски тогава...А по отношение на скоростта - вече не искам друга кола, а електромобил или триколка със соларни батерии - това ми е новата фикс-идея (-:
ИзтриванеЗдравейте и от мен! Отскоро Ви открих и честичко ще надничам тук. Много от рецептите са нови за мен, а обичам да експериментирам, т.е. ще опитам. Но...най харесах увертюрите към тях! Благодаря.
ОтговорИзтриване