Е, принудихте ме (-: и за това не нося отговорност за последствията...
Какво не направих както трябва ли? Ами забравих блата във фризера и той толкова се стегна, че малката си го чупеше и хрупаше като бисквитка и не сложих достатъчно захар. Но също така държа да отбележа, че въпреки това тортето се получи всъщност много вкусно.
Това са продуктите, като съм сложила при тях и допълнителната захар, която аз забравих:
За блата:
- около 260-300 г бисквити – аз слагам един пакет чаени и почти един пакет овесени бисквитки със стафиди
- почти 1 голямо пакетче меко масло (ок.200 г)
За плънката:
- 500 г маскарпоне
- 200 г заквасена сметана
- 400 г кисело мляко
- настъргана кора от един лимон
- сока от един лимон
- 1 консерва манго
- 2 пакетчета желатин
- 2 пакетчета ванилова захар и поне още няколко лъжици захар, на вкус
Всъщност рецептата преди я правих винаги с консерва от подсладени мандаринки – някак си най-много така ми харесваше, но естествено може да се направи и с всякакви пресни плодове – ягоди, малини, банан и т.н. Онзи ден обаче нямах време да обикалям и за това в бързината купих нещата от една квартална Била, като за моя голяма изненада на рафта с плодовите консерви имаше всякакъв избор от консервиран ананас (не знаех, че народа е луднал на тема ананас...) и една консерва с манго. Така, че си взех мангото – и между другото добре се получи – леко и приятно.
Обратно към рецептата:
Бисквитите се натрошават или в блендер или ги сложете в найлонова торбичка и ги ударете няколко пъти с чука за пържолите, след което ги смесвате с мекото масло. Ако искате може да го разтопите леко, ако искате го използвайте така. След това намаслете формата за тортата и притиснете сместа към дъното – охладете за около половин час в хладилника. През това време разтворете желатина според указанията на пакетчето, като аз вместо вода използвах сока от консервата манго. Всички останали продукти, изброени по-горе се разбъркват добре с миксера, добавяме желатина и нарязаните парченца манго и изсипваме върху блата. Оставете добре да се стегне и охлади – поне за 3 часа...и вардете пред вратата на хладилника от дребни и не толкова дребни нашественици, които се опитват да си топнат пръстите в тортата или с малка виличка я подяждат от единия край!
много свежа тортичка,идеална за предстоящия сезон
ОтговорИзтриванехубава вечер и поздрави
Мерси, мерси и на теб! Дано да ти хареса, ако решиш да я пробваш!
Изтриванеммм от къде да те последвам ?
ОтговорИзтриванеХм, още не съм го сложила като опция....ще го направя идните дни...
ИзтриванеЗвучи много добре. След малко смятам да я направя но като вариант с праскови от консерва. Да видим какво ще стане :))
ОтговорИзтриванеАми надявам се да се е получило добре (-: С праскови сигурно също ще е вкусно...
ИзтриванеХубава вечер!