Допреди два месеца все още нямах форма за мъфини и никога
преди това не бях правила от тези сладкишчета. Тъй като обаче всичките ми
приятелки правят от малките кексчета в индустриални количества, всекидневно и
във всякакви варианти от класическо сладко до екстравагантно-шантави комбинации
и се уморих да слушам колко е бързо, колко е лесно и прочие, просто вече нямах
извинение да не си купя и аз една формичка. Сега, държа да уточня, че не съм
маниак на тема здравословно хранене, не се притеснявам за холестерола и
холестерина, хапвам си нормално, повече и още повече и след това като се дигнат
килцата от ляво и от дясно минавам на няколковневен леко изнервящ кисело
млечен-плодов режим...но, когато става дума за това в какво готвя – внимавам!
Пазарът е залят с всякакви китайско-азиатски стоки и аз лично не бих си купила
силиконова или тефлонова форма, когато не съм сигурна от какъв точно материал
са направени.
Не знам как е в другите страни, но в Германия има едно списание,
което се нарича ÖKO-TEST и в което месечно от независими лаборатории се
тестват всякакви продукти, които употребяваме в ежедневието, за вредни вещества
и съставки. Та от това списание при тестването на формички за мъфини като
най-безвредна излезе тази на немската фирма Lurch…и така решението беше
взето. Новата кухненска придобивка се казва силиконова форма за американски
мъфини – 12 на брой!
Домочадието
беше във възторг, особено малката, така че веднага след доставката на
формичката запретнах ръкави и спретнах една доза мъфини. Заради коментара на
милото: „Ами тая форма можех да ти я направя и аз от някоя гума и щеше да се
получи досущ като тази!”, новото кухненско пособие също отиде в графата „Уреди,
които само аз мога да ги ползвам!”. Към формичката има и книжка с рецепти, от
която и взех тази, за шоколадовите мъфини:
Продукти:
150 г
меко масло
3 яйца
125 г
захар
150 г
прясно мляко
Разбърквате с миксера тези продукти и добавяте 225 г брашно и 3 ч.л.
бакпулвер. За да се получат шоколадови мъфини ви трябват и около 100 г млечен шоколад. Аз не
го настъргах, както го пишеше в рецептата, а го начупих на малки парченца и
освен това добавих към брашното 3 ч.л какао на прах. Шоколадовите парченца ги
разделих по равно във всички 12 формички и отгоре ги залях със сместа.
Мъфинчетата се пекат в предварително загрята фурна при 175 С за около 15
минути. Мнооого съм доволна от рецептата, защото кексчетата стават пухкави и
просто неустоими, особено ако ги комбинирате и с топка ванилов сладолед за
радост на бедрената обиколка. Да ви е сладко!
Честно казано досега не се бях замисляла за това от какво е направена формата. Аз ги правя в тефлонова и слагам от тези хартиените капсулки. А тази формичка откъде може да се купи, защото всъщност и аз искам от известно време да си взема силиконова. Спестява капсулите и се мият по-лесно, нали?
ОтговорИзтриванеАми трябва да потърсиш в интернет...аз погледнах, че ги предлагат в pazaruvaj.com. Моята ми я донесе един колега от Германия. Иначе при всички случаи според мен силиконовата е по-добра, мие се супер лесно, не залепва и изобщо съм много доволна.
ОтговорИзтриване